De winst van jouw irritante eigenschappen

De winst van jouw irritante eigenschappen

Laats had ik een dagje met mijn moeder samen. Het was gezellig én we hadden mooie gesprekken over onze relatie. We waren erg verschillend, of nou ja, zo leek het. Achteraf gezien lijk ik toch ook best veel op mijn moeder.

Qua eigenschappen wilde ik vooral de krentjes uit de pap.
Bijvoorbeeld de zorgzaamheid en het aanpakken. Van de kat uit de boom kijken en het perfectionisme had ik liever wat minder.

Mag het een onsje minder zijn?

Alleen zo werkt het niet. Je krijgt van alles een beetje en soms een onsje meer. Tijdens mijn coachsessies komt dit thema ook regelmatig naar voren.

“Ik lijk op mijn moeder en ik vind sommige eigenschappen irritant. Ze staan in de weg om me open te stellen voor de liefde. Ik wil er vanaf en me vrij voelen om mezelf te kunnen zijn”

Je kunt hier op verschillende manieren naar kijken. Ik bekijk het nu vanuit het stuk authenticiteit. Helemaal jezelf willen zijn vanuit vrijheid.
In het boek Passe-partout staan 2 wetmatigheden beschreven over authenticitei

1. Als je het gelijke neemt dan groeit het verschil;

als je stopt je met je te verzetten tegen de gegevenheden in het leven en je ouders of andere belangrijke personen kunt aannemen zoals ze zijn, dan komt er meer ruimte voor je eigen authenticiteit.

2. Wat je leert kennen dat ben je niet;

als je weg wilt van de pijnlijkheden in je leven, van de schaduwkanten van je persoonlijkheid, zullen ze op je deur blijven kloppen. Kun je de volheid er van toelaten, dan verliezen deze hun macht en worden ze hanteerbaar.

Met andere woorden, des te harder je tegen bepaalde eigenschappen vecht, des te harder ze terug gespiegeld worden. Als je ze aankijkt, erkent en de ruimte geeft dan verliezen ze hun kracht. Hoe?

Krijgen of doen?

Je kunt je allereerst het volgende afvragen:
Krijg je de eigenschappen echt van je ouders? Of ben jij het op dezelfde manier gaan doen? Omdat je geen andere manier kende óf omdat dit onbewust ooit goed heeft gewerkt voor jou.

Als je iets doet, kun je het ook anders doen

Als je het op dezelfde manier bent gaan doen als je ouders, dan kun je het dus ook anders doen. Zeker nu je een volwassen vrouw bent. Je kunt jezelf ontwikkelen. Je kunt jezelf beoefenen om bepaalde eigenschappen aan te kijken en hier zelf andere keuzes in te maken. Is dat heel simpel en binnen je comfortzone? Vaak niet, daarom mag je die comfortzone gaan verlaten 😉

Stap 1: Wat was de winst?

Hoe je het went of keert er is altijd een positieve intentie van een eigenschap. Als je deze positieve intentie kunt zien en voelen, dan begrijp je ook veel beter waarom je doet wat je doet. Als je dit begrijpt dan neemt het verzet er tegen automatisch wat af. Neem als voorbeeld “gesloten zijn” Waarom was het een goed idee om gesloten te zijn naar anderen. Wat heeft het jou gebracht?

Een gevoel van veiligheid, niet afgewezen kunnen worden door anderen?

Stap 2: Veranderen

Als je weet waarom je dit zo gedaan hebt toen je jong was, dan kun je nu met een volwassen blik ook een andere keuze maken. Een klein stapje zetten in het op een andere manier doen. En je kunt dan onderzoeken: wordt je dan echt afgewezen? Of was dat vooral jouw angst?

Als je steeds een stapje maakt hierin, zul je zien dat jouw angsten van vroeger waaraan je je nu nog vast houdt, vaak niet meer in het hier&nu gelden. Als iemand jou wel afwijst om wat voor reden dan ook, dan zegt dit iets over de ander. Jij mag op jezelf gaan vertrouwen en meer laten zien van de vrouw die jij bent.

Ontdek > begrijp > andere keuzes

Met al je mooie én uitdagende eigenschappen die jou allemaal iets brengen of hebben gebracht. Kijk met mildheid naar de eigenschappen die je liever zou willen veranderen, ontdek de positieve intentie daarachter. En maak vanuit begrip en acceptatie andere keuzes.

Vanuit vrijheid.

Liefs Maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *